Author |
Message |
< Ogólnie o domie ~ Plusy domów w technologii szkieletowej |
TORMENT
|
Posted: Mon Nov 27, 2017 12:18 am |
|
|
Posts: 109Location: PoznańJoined: Thu Mar 06, 2014 10:58 am
|
Witam. Pytanko mam do znawców technologii szkieletowej jakie są jej plusy. Bo biorąc pod uwagę bum jaki się na nie rozpoczął wydaje mi się że to kolejna dziwna moda która przyszla z zza oceanu.
|
|
|
jurydyka
|
Posted: Mon Nov 27, 2017 2:37 am |
|
|
Posts: 107Location: CzęstochowaJoined: Thu Mar 06, 2014 11:07 am
|
Hej. Mieszkam w domu szkieletowym od 5 lat i pierwsze co trzeba o nim powiedzieć to że jest nadwyraz ciepły. Zdecydowałam się na taki typ bo jest o wiele tańszy od murowanego i buduje się szybciej. Z minusów no to wiadomo że nie jest tak długowieczny jak dom z cegieł czy pustaków ale jak się dba i na bieżąco konserwuje to nic się nie dzieje. Domy w technologii szkieletowej to fajna alternatywna jeśli komuś zalezy na czasie, oszczędności i niedrogim utrzymaniu. Polecam zajrzeć na strony firm wykonujących jak np http://ratajewski.com.pl/www/technologia/. Pozdrawiam, pisz w razie pytań ;]
|
|
|
arnthor
|
Posted: Mon Nov 27, 2017 3:24 am |
|
|
Posts: 25Location: ChmielnikJoined: Fri Aug 21, 2015 12:55 pm
|
Znawcą nie jestem ale postawiłem sobie taki dom i jestem bardzo zadowolony. Oszczednosci są realne a nie tylko na papierze. Utrzymanie zdecydowanie tańsze bo ściany szybko się nagrzewają przez co nie wymagają tyle opału co pustak. Co do mniejsze trwałości takiego domu to nie ma zasady, w każdym razie na pewno wytrzyma do mojej śmierci ;)
|
|
|
TORMENT
|
Posted: Mon Nov 27, 2017 5:45 am |
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi, bardzo mi pomogliście naświetlić temat. Rzeczywiście w stanach ludzie mają takie domy przez 2, 3 pokolenia i szczesliwie w nich mieszkaja.
|
|
|
arnthor
|
Posted: Mon Nov 27, 2017 6:32 am |
|
|
Posts: 25Location: ChmielnikJoined: Fri Aug 21, 2015 12:55 pm
|
Jako plus przyszło mi jeszcze na myśl że łatwiej i bezpieczniej można dobudować dalsze części domu. Z murowanymi to wiadomo - zacznie obsiadać i wszystko się sypie, natomiast drewniany jest lekki i nie ma takich problemów.
|
|
|
TORMENT
|
Posted: Mon Nov 27, 2017 8:46 am |
|
|
|
Murowany dom i tak musi rok postać żeby sobie spokojnie obsiadł i pozwolił na wykończeniówkę..
|
|
|
|